Home / Cultuur & Seizoen / Supermarkten in Zweedse stijl

Supermarkten in Zweedse stijl

Supermarkt in Zweedse stijl.

We nemen u mee naar een veelal alledaagse bezigheid: boodschappen doen, maar dan in een Zweedse hypermarkt!

Supermarkten bezoeken in Zweden is een dagje uit, of in ieder geval een halve dag uit. En dan gaat het niet over de kleine supermarkten in een dorpje, maar de hypermarkten. De grote supermarkten die de AH XL klein doen laten lijken. Een vloeroppervlak van 10.000 m2 is niet ongewoon. Ter vergelijk: de AH XL heeft een gemiddeld  vloeroppervlak van 3000 m2. Overigens, deze informatie doet in z’n geheel  niets af aan de AH XL.
Wat maakt het winkelen in een hypermarkt nou zo leuk? Lees verder, dan nemen we u mee.

Een groot bord geeft het al aan: in deze plaats is er zich een hypermarkt. De auto parkeren op een enorm parkeerterrein (zou het hier werkelijk waar zo vaak zo druk zijn dat die hele parkeerplaats vol staat?) is geen probleem.
Bij binnenkomst in de winkel valt al op dat dit geen normale supermarkt is.
Een normale supermarkt verkoopt geen tuingereedschap of kinderspeelgoed, laat staan elektronica of auto-onderdelen. We zijn hier ook niet om kleding te kopen, maar het is wel makkelijk om te weten dat het hier kan! Na een tijdje nog door de ‘keukengerei’ afdeling te hebben gestruind is het tijd om de ‘food’ afdeling binnen te lopen. Het oog valt meteen op een meterslange rij met verschillende broodje, hartig en zoet. Uiteraard ontbreken hier de kanelbullar niet. Het oog valt niet veel verder op een rij vers gemaakte taarten. Geen appeltaart of kersenvlaai, maar een taart, zo eentje voor speciale gelegenheden. Zo eentje overgoten met een cacaogelei waarbij je bij jezelf het water in de mond ziet lopen in de weerspiegeling. Of de vrolijk opgemaakte taarten belegd met fondant, waarvan je eigenlijk niet eens wilt weten wat daar in zou zitten (eigenlijk wil je dat wel, maar moeder natuur zegt: doe dit vandaag maar even niet).  We kijken even in de ‘keuken’ en zien dat daar nog veel meer taarten gemaakt worden. Het lijkt wel een echte bakkerij.

We lopen wat verder en passeren een saladebar, zeer divers, zeer kleurrijk en zeer makkelijk voor een snelle gezonde maaltijd. De afdeling verse vis ziet er oogstrelend uit, een ruime keuze aan verse vis, maar ook veel bijproducten zoals vissalades en spiesen, makkelijk voor op de barbecue. Hetzelfde geldt voor de vleesafdeling. Veel en waarschijnlijk erg lekker. Wel erg makkelijk trouwens, die vers gegrilde kip

thuis in Zweden

Iedereen weet: knäckebröd = Zweden. Dat klopt.  Een meter of tien – twaalf alleen maar knäckebröd. Rond, vierkant, rechthoekig, halfrond. En uiteraard rond kerst: de kerstedities, met een vleugje anijs.
De verbazing over de hoeveelheid knäckebröd is één, de verbazing over de hoeveel barbecueworsten is nog vele malen groter. Hoeveel soorten worsten kan een mens bedenken? Meerdere rijen van de koeling liggen er vol mee, en dan hebben we het nog niet over de diepvriesvarianten.

Ondertussen valt er wel het een en ander op. De Zweed houdt van biologisch en de Zweed houdt van ‘lekker zelf doen’.
De Zweed is trots op zijn  / haar land. De Zweed is veelal ook zuinig op zijn / haar land. De Zweed heeft zorgt voor de natuur. En dat zien we terug in de grote hoeveelheid biologische producten, al dan niet van lokale ondernemers  die steeds vaker biologisch produceren en hun product lokaal aan de man proberen te brengen. Dat maakt ook het aanbod door het land (en dat land is groot!!!) in supermarkten  / hypermarkten divers.

En de Zweed doet graag dingen zelf. Brood bakken is leuk, maar dan niet uit een pakje. De Zweed maakt een keuze uit een groot aanbod meel en overige ingrediënten en gaat daar zelf mee aan de slag.
Het aanbod kant-en-klaar maaltijden is groot, maar er is veel meer te vinden om zelf mee aan de slag te gaan. En champignons snijden: dat kun je toch prima zelf!

Maar goed, we zijn nog steeds in de hypermarkt.
De afdeling verse groente en fruit is enorm. Ondanks dat Zweden behoorlijk afhankelijk is van import. Dat zie je niet terug in het aanbod. Kleurrijk en divers. Dat zijn de kernwoorden die bij deze afdeling horen. Aardappels in een zak doen is overigens een taak die niet uitbesteed is: dat mag u zelf doen.

De laatste twee afdelingen die we benomen zijn de chips- en zoet afdeling.
De hoeveelheid chips is ongekend. Ondanks dat de Zweed veel actief bezig is met de gezondheid en de daarbij behorende levensstijl is de keuze uit allerlei varianten chips: reuze. Maar dat moet af en toe ook kunnen toch?

Nederland heeft Jamin, Zweden heeft in elke supermarkt een afdeling zelf-schep-snoep. Ook hier is de keuze enorm en het is gewoon leuk om er doorheen te lopen, keuzes maken valt niet altijd mee.
Wel ideaal trouwens om een beker of papier zakje goed vol te stoppen: dat is namelijk handig voor een eventuele reis terug naar Nederland.

De volgende keer een stukje over dat andere fenomeen: Gekås in Ullared.

About Theo Fransen

Check Also

Een dagje Tosseberg, loppis en meer met Chris en Juliëtte.

Een dagje Tosseberg, loppis en meer. We hadden besloten eens een dagje uit te gaan. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *