Home / Bezienswaardigheden / Gekås, een fenomeen in Ullared.

Gekås, een fenomeen in Ullared.

Gekås, een fenomeen in Ullared.

Tsja, een begrip, een fenomeen, Gekås in Ullared, Halland, zuidelijk Zweden. Plus minus 800 inwoners heeft het dorp Ullared zelf en heel veel meer dan een paar straten groot is het ook niet. Maar het dorpje gelegen tussen de bergen is dagelijks de bestemming voor meer dan 15.000 mensen, ongeveer 4,5 miljoen per jaar. Ter vergelijk: de Efteling trekt een zelfde aantal bezoekers per jaar. Wat moet daar dan zijn dat zo’n enorme aantrekkingskracht heeft?

drukte

Een winkel. Een ‘ordinaire’ winkel. Weliswaar 35.000 vierkante meter groot en met een extra opslagruimte van nog eens 50.000 vierkante meter en niet alles is goedkoper dan in ‘normale’ winkel, maar als je je wagentje en mandje vol stopt, dan ben je altijd goedkoper uit dan in andere winkels. En dat is één van de filosofieën van Gekås. Je kunt er namelijk wel zo’n beetje alles krijgen. Van deodorant tot groenten en van spijkerbroeken tot koplampen voor de auto. En alles wat daar tussen zit, allemaal onder één dak. Zelfs spullen voor de jacht. Je hoeft de stad niet in om alle winkels af te struinen voor al je spullen, je loopt gewoon naar een volgende rij en je haalt daar wat je niet in de andere rij gevonden kreeg.

 

binnen

 

Ongeveer 8000 (gekleurde) winkelwagentjes (want stel je voor dat je hem kwijtraakt) en 10.000 winkelmandjes staan tot de beschikking om de meer dan 100.000 producten in te leggen. En parkeren doe je op één van de 3500 parkeerplaatsen. Die overigens gratis zijn.

Ongeveer 122 miljoen producten passeren jaarlijkse de 69 kassa’s. Elke 10 minuten verdwijnt er via diezelfde kassa’s een hele vrachtwagen aan producten. En  al met al zorgt dat voor een omzet van dik 550 miljoen euro.

De gemiddelde klant (vrouw van 52 jaar) rijdt ongeveer 200 kilometer enkele reis om bij Gekås te komen. Voor mensen die er een meerdaags bezoek van willen maken is er een camping, een motel en een speciale parkeerplaats voor campers. En aan uw hond is ook gedacht: daarvoor is er een speciale opvang.  De inwendige mens wordt goed voorzien, koffiecorner en restaurant mogen uiteraard niet ontbreken, en mocht je haar niet goed zitten, dan wandel je gewoon bij de kapper naar binnen.

vv

 

Dat zijn de feiten over Gekås, die zouden eigenlijk al voldoende kunnen zijn om eens een bezoek te gaan brengen. De rest is een kwestie van ervaren en beleven. De drukte, die ongewoon is, de grootte, die een Maxi Stormarknad doet verbleken, de hoeveelheden, de absurde cijfers (vooruit nog eentje dan: op een bepaalde dag stond er een ‘file’ van 1,4 kilometer!!! in de winkel bij de kassa’s) maken van Gekås in Ullared een fenomeen.

Een korte video impressie over Gekås.

About Theo Fransen

Check Also

Höga Kusten Winter Classic.

Höga Kusten Winter Classic. Een hiking avontuur in het kustgebied Höga Kusten. Höga Kusten oftewel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *