Home / Cultuur & Seizoen / Ik fika, jij fikaat, wij fika-en

Ik fika, jij fikaat, wij fika-en

De fika.

Voor menigeen is de stress, de drukte, het individualisme  in Nederland een reden om de biezen te pakken en naar Zweden te emigreren. Want in Zweden heb je rust, geen stress, geen files, kortom: minder gedoe. En toch doet Zweden qua efficency / productiviteit niet onder voor elk ander welvarend land. En als kers op de slagroomtaart, of de suikerkorrel op de kaneelbol: in Zweden gaan stemmen op om de werkdag van 8 uur terug te brengen naar 6 uur.

fika1

Hoe kan dat het toch dat ze in Zweden de meest relaxte managers van de wereld hebben en een significant lager stresslevel?

De Zweed neemt gewoon tijdens zijn werk nog meer rust. Om 10.00 uur en om 15.00 uur gaan de vingers van de toetsenborden, de schermen gaan uit, de benen worden gestrekt, de knop gaat om en men gaat beginnen aan: de fika. Een soort van koffiepauze, met een kaneelbol of andere zoetigheid en niet persé met koffie: thee, limonade, sap zijn ook prima. Sterker nog: er zijn Zweedse bedrijven die deze fika verplicht stellen. Verplicht pauze houden: ‘jij gaat fika- en’. De hiërarchische afstand tussen leidinggevende en werknemers wordt kleiner en mensen worden er creatiever van en bovenal: productiever. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dagens lunch, maar dat gaat misschien wel een volgende keer gebeuren.

Ga nou niet meteen naar de baas toe en stel de fika voor. Begin er zelf maar eens mee, op een zaterdag of zondag, met familie en vrienden. Leuk gezellig samenzijn en de grote boze buitenwereld even kort vergeten.

 

 

About Theo Fransen

Check Also

Höga Kusten Winter Classic.

Höga Kusten Winter Classic. Een hiking avontuur in het kustgebied Höga Kusten. Höga Kusten oftewel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *